Warme truiendag 2016

INFO

Brei dé Warme Truiendagtrui van 2016

Heel Nederland in een trui! Brei je mee?

Onze verwarmingen hebben een groot aandeel in de broeikasgassen die worden uitgestoten op onze planeet. Het verminderen van de uitstoot is echt geen “rocket science en in veel gevallen gewoon een kwestie van doen! Trek een extra warme trui aan en zet de verwarming één of twee graden lager. Dit jaar viert Warmetruiendag haar tiende verjaardag. Om er tijdens de jubileumeditie schitterend uit te zien en de voorpret te vergroten hebben we een icoontrui laten ontwerpen. Die je de komende weken zelf kunt breien. Dus download hieronder het gratis breipatroon, pak je breipennen en brei De Trui van 2016!

De Trui Van 2016 is ontworpen door innovative knitting designer Carolien Evers van Bedtime for Bonzo.

De Trui Van 2016 is in vier soorten wol gebreid. Kies de wol die bij je past! Er is een dikke trui, een dunnere, een harige en een van nieuwe wol van oude truien! Zelfs voor de grootste koukleum is er een versie.

De ontwerpster liet zich inspireren door de bijen en koos voor een bijna “Vergeten Steek”: de honingraatsteek en de bijencellensteek vanwege de dubbelgelaagdheid. Hierdoor isoleert de trui extra sterk! 

De trui

  1. Patroon 1 vrouwen: In Maxi wool van Erika Knight. Een getwijnde dikke draad. Breinaalden 9 mm. Gemiddeld 900 gram per trui. Verder benodigd: 4 naalden zonder knop. Maat: M (38/40) (download hier patroon in hoge resolutie, 12 MB)
  2. Patroon 2 vrouwen: In Mohair Bernadette. Een speciale dikke mohair. Deze ecologische draad werd ontwikkeld door de Belgische draadspecialisten Bart en Francis (www.bart-francis.be) Breinaalden 12 mm. (download hier patroon in hoge resolutie 14MB) Maat: L/XL
  3. Patroon 3 vrouwen: Ecologische lontwol van Bart en Francis  Breinaalden 6/6,5 mm. Maat: M
  4. Patroon 4 vrouwen: In nieuwe wol van oude truien van Wool2. Gebruik het patroon nummer 3 als je met de wol van Wool2 breit. Maat: M

Kies wat je mooi vindt! En welke naalddikte je fijn vindt breien.

Klik hier om verschillende instructiefilmpjes te bekijken.

Een selectie van de foto’s

Achtergrondinformatie De Trui Van… Met mode het klimaatprobleem te lijf

Het concept “De Trui van ..”  wordt de komende jaren herhaald en is een zoektocht naar een ideale en eigentijdse vorm van thermoregulatie. In samenwerking met kunstenaars, mode- en productontwerpers en wetenschappers gaan we op zoek naar manieren om door middel van persoonlijke thermoregulatie de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Vanuit de gedragspsychologie bezien is mode een zeer krachtig middel om energiebesparing te realiseren. De Trui Van is een idee van Anne-Marie Pronk (Klimaatzuster.nl) en een productie in samenwerking met Bedtime for Bonzo in opdracht van Warme Truiendag.

Over Klimaatzuster:

Anne-Marie is vanaf het begin bij de Warme Truiendag (2007) betrokken. Ze was in 2009, 2010 en 2011 projectleider. Ze organiseerde in 2011-2012 de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd met bijbehorende collegetour voor HBO studenten Fashion en Design. Het motto was: “met een duurzame trui boek je een dubbele klimaatwinst”.  Studenten van de Design Academy Eindhoven, ArtEZ Arnhem, AMFI en Willem de Kooning Academie deden aan deze wedstrijd mee. Rond de drie winnende ontwerpen werd vorig jaar een fotoshoot georganiseerd in de breikamer van ModEZ, het modehotel te Arnhem, ontworpen door Carolien Evers van Bedtime for Bonzo. Bekijk deze foto's bij de downloads op deze site.

Over Carolien Evers | Bedtime for Bonzo:

Sinds de jaren '80 ontwerpt en creëert Bedtime for Bonzo breiwerk en breisculpturen. Carolien was als docent verbonden aan de minor breien van de Arnhemse modeacademie ArtEZ en leidde studenten van het Innovative Knittinglab op, waar ze ambacht en innovatie met elkaar verbond. Carolien is een van de drijvende krachten achter Breikracht: een on- en offline community voor het in stand houden en vernieuwen van het ambacht breien en andere handwerken. Bedtime for Bonzo ontwierp de breikamer in hotel modEZ, een spraakmakend hotel in Arnhem waarbij design en mode op een unieke manier zijn toegepast. In het ontwerp van de breikamer zijn veel verschillende breitechnieken gebruikt voor lampen, gordijnen en decoraties. Zelfs de stoelen zijn volledig door breiwerk ingepakt. Carolien begeleidde als docent Anna Kobierowska, de ArtEZ studente die door een jury met o.a. Elsien Gringhuis en Fioen van Balgooi werd gekozen als een van de winnaars van de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd

credits: Foto’s: Eva Broekema, Model: Tina @EVD Agency, Make-up artist: Niels Jansen, Ontwerp trui: Carolien Evers, Bedtime for Bonzo, Wol: Erika Knight, Rok: Marcha Hüskes via Coming Soon Arnhem. Wol: Bart en Francis, Mohair Bernadette, Broek:Humanoid, Rok wit: Elsien Gringhuis, Tekeningen: Studio Het Paradijs Arnhem. Productie: Klimaatzuster, voor Greenchoice Warmetruiendag.